blog

Excíziós műtét Sokféle bőrrák eltávolítására szolgáló eljárás

Excíziós műtét Sokféle bőrrák eltávolítására szolgáló eljárás

Egyes esetekben műtétre lehet szükség a sérült ízületek pótlására. De a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelésének fejlődésével ezek a lehetőségek egyre kevésbé szükségesek.

„A biológiai gyógyszerek forradalmasították a gyulladásos ízületi gyulladás kezelését, és jellemzően segítenek megelőzni a károsodást és a rokkantságot, ha a betegséget korán felismerik és kezelik” – mondja Bernadette C. Siaton, MD, reumatológus, a reumatológia és klinikai részleg orvosa adjunktusa. immunológia a Baltimore-i Marylandi Egyetem Orvostudományi Karán.

A Clinical and Experimental Rheumatology folyóiratban 2019. március-áprilisban megjelent áttekintés megállapította, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők több mint 60 százaléka szed biológiai gyógyszereket. A szerzők ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy minden negyedik, ezekkel a gyógyszerekkel kezelt betegnél még mindig mérsékelt vagy magas a betegség aktivitása, ami arra utal, hogy sok arthritis psoriaticában szenvedő ember egyszerűen nem kapja meg az állapotának megfelelő kezelést.

Személyre szabott kezelés

Minden embernek más az ízületi gyulladással kapcsolatos tapasztalata, és így a kezelésre adott válasza is. Néhány enyhe ízületi gyulladásban szenvedő ember jól járhat az NSAID-okkal, míg másoknak biológiai kezelésre lehet szükségük ahhoz, hogy elég jól érezzék magukat a napi tevékenységek elvégzéséhez.

Mikor kell áttérnie az egyik kezelési lehetőségről a másikra, vagy mikor kell gyógyszert hozzáadnia a kezelési rendjéhez? Általános szabály, hogy az NPF szerint a fáradtság, merevség, ízületi duzzanat vagy fájdalom tartós tünetei annak jelei, hogy a kezelési terve nem működik.

Ezért elengedhetetlen, hogy hívja orvosát, ha továbbra is fennállnak a tünetei, ha a tünetek visszatérnek, vagy ha rosszabbodnak.

Mire számíthatunk az ízületi gyulladás pikkelysömör kezelésének megváltoztatásakor

Amikor a kezelési tervet módosítani kell, orvosa az alábbi stratégiák egyikét alkalmazhatja az NPF szerint.

Adjon hozzá egy további vagy erősebb NSAID-ot. Például léteznek vény nélkül kapható gyógyszerek vényköteles változatai, amelyek hatékonyabbak lehetnek az Ön számára. Gyakoroljon a nap elején. Az American College of Rheumatology (ACR) szerint az aktív életmód segíthet a gyulladás szabályozásában, valamint javíthatja a rugalmasságot és a mozgástartományt. Vannak, akik úgy találják, hogy a kora reggeli testmozgás előnyösebb a nap felpörgésében. Próbáld ki a fizikoterápiát. Találkozhat egy szakemberrel, hogy megtanulja, hogyan végezze el a napi feladatokat anélkül, hogy felesleges fájdalmat okozna magának. Adjon hozzá egy másik gyógyszert. A terápiák kombinációja hatékonyabb lehet a tünetek kontrollálásában. Válts gyógyszert. Ez magában foglalhatja az NSAID-ről DMARD-ra való átállást az ACR szerint, vagy egy hagyományos DMARD-ról biológiaira. Ha jelenleg biológiai szerrel kezelik, akkor javasolt lehet másik biológiai gyógyszerre váltás, vagy jó jelölt lehet egy újabb orális terápiára.

A kezelés bármely változásának áttekintése során ne féljen kérdezze meg orvosát az összes lehetőségről, beleértve a legújabb, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság által jóváhagyott gyógyszereket is. Tudja meg, mennyi ideig kell várnia, hogy megtudja, egy új vagy további gyógyszer működik-e az Ön számára. Akár három hónapig is eltarthat, amíg egy új gyógyszer teljes előnyeit érezni fogja.

Egy másik megfontolandó lehetőség a klinikai vizsgálathoz való csatlakozás. Ha jogosult, segíthet egy új kezelési rend kipróbálásával, mielőtt az elérhető lenne a nagyközönség számára. Ellenőrizze a www. klinikai vizsgálatok. kormányt, hogy keressen olyan kísérleteket, amelyek aktívan toboroznak psoriaticus arthritisben szenvedőket.

Bővebben az Arthritis psoriaticában

Arthritis psoriatica: 5 módszer a krónikus ízületi fájdalom kezelésére

3 lépésből álló fitneszterv pszoriázisos ízületi gyulladáshoz

Az Ön 5 lépésből álló reggeli rutinja az arthritis psoriatica ízületi merevségének enyhítésére

Psoriatic Arthritis Tippek fizikai és foglalkozási terapeutáktól

Iratkozzon fel Psoriasis Hírlevelünkre!

The Latest in Psoriatic Arthritis

A depresszió súlyosbítja az ízületi gyulladás pszoriázisát?

Egy új tanulmány rávilágít azokra a gyakran nem diagnosztizált mentális egészségügyi kihívásokra, amelyek megnehezítik az életet a pszoriázisos ízületi gyulladással.

Írta: Don Rauf 2021. március 23

Ideje megváltoztatni az ízületi gyulladás pikkelysömör kezelését?

Ha a jelenlegi kezelés már nem szabályozza a tüneteit, ideje váltani. Itt megtudhatja.

Írta: Blake Miller 2021. március 19

4 módja annak, hogy felkészüljön a következő reumatológiai rendelésre a pszoriázisos ízületi gyulladás miatt

Ezek a lépések segíthetnek Önnek és orvosának meghatározni az Ön állapotának megfelelő kezelést.

Írta: Nina Wasserman 2021. március 19

Hogyan változtatta meg Milessa pszoriázisos ízületi gyulladásának kezelését a megfelelő reumatológus megtalálása

A kétgyermekes anyuka azt mondja, hogy az arthritis psoriatica kezelésében kulcsfontosságú, hogy olyan orvost találjanak, aki meghallgatja aggodalmait.

Írta: Blake Miller 2021. március 19

Új tanulmányok szerint az arthritis psoriatica diagnózisa több mint 2 évig is eltarthat

A kutatások azt mutatják, hogy a fiatalabb, elhízott vagy az enthesitis nevű gyulladásban szenvedő embereknél van a legnagyobb a diagnosztikai késedelem kockázata. Itt. . .

Becky Upham 2021. március 17

7 módszer, hogy megőrizhesd erőt fekete nőként pikkelysömörben és arthritis psoriaticában

Ronnisha Wilson bőrápoló vállalkozó évekig küzdött a hosszú, frusztráló úton a pikkelysömör és az arthritis psoriatica diagnózisáig. Itt ő. . .

Írta: Salma Abdelnour Gilman 2021. március 11

The Consumer’s Guide to Biologics for Psoriatic Arthritis

Minden, amit tudnia kell erről a célzott kezelési lehetőségről a közepesen súlyos-súlyos ízületi gyulladások kezelésére.

Írta: Erica Patino 2021. március 1

6 jele annak, hogy a pszoriázisos ízületi gyulladása nem olyan jól kontrollált, mint amilyen lehet

Működik a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelése? Ezek a jelek azt jelenthetik, hogy ideje módosítani a kezelést.

Írta: Erica Patino 2021. február 17

11 módszer arra, hogy otthoni irodáját a Psoriatic Arthritis baráttá tegye

Az ergonomikus munkaterület segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmat és a fáradtságot, ami viszont növelheti a termelékenységet.  

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. november 18

9 dolog, amit figyelembe kell venni, ha online edzést választ, ha ízületi gyulladása pszoriázisban szenved

Még akkor is, ha a szokásosnál gyakrabban ragad otthon, akkor is fontos, hogy a fittséget beépítse a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelési tervébe.  

Írta: Colleen de Bellefonds, 2020. november 18. Az összes megtekintése

Az aktinikus keratosistól a xeroderma pigmentosumig számos tanulmányozási kifejezés található. Malikov Aleksandr/iStock

A bőrrák diagnózisának felállítása egyszerűnek tűnhet, de sok orvosi információt kell kibontani. Orvosa ismeretlen szavakat vagy kifejezéseket használhat a betegség és a szükséges kezelések leírására. Ez a szószedet elmagyarázza azokat a kifejezéseket, amelyekkel valószínűleg találkozni fog, ha bőrrákról van szó.

Aktinikus keratosis (AK) A rákmegelőző bőrelváltozások leggyakoribb típusa. Úgy néz ki, mint egy kérges vagy hámló bőrfolt, és olyan területeken jelenik meg, amelyek gyakran vannak kitéve napfénynek vagy mesterséges fénynek.

Aszimmetria Ha egy anyajegynek vagy elváltozásnak két oldala vagy fele nem egyforma.

A bazálissejtes karcinóma A bőrrák egyik fajtája, a bazálissejtes karcinóma nagyon jól gyógyítható, és az esetek körülbelül 80 százalékáért felelős.

Bazálissejtes nevus-szindróma Ritka genetikai rendellenesség, amely számos bazálissejtes rák kialakulását okozza, esetenként gyermek- vagy serdülőkorban.

Biopszia Egy gyanús elváltozás vizsgálatára szolgáló eljárás. Az orvos kis mintát vesz a lézióból, és megvizsgáltatja a laboratóriumban, hogy megállapítsa, rákos-e.

Kriosebészet Olyan kezelés, amely során folyékony nitrogént visznek fel a növedékre tamponnal vagy spray-vel. A kriosebészetet néha kis bazálissejtes és laphámsejtes karcinómák, valamint egyes rákmegelőző betegségek kezelésére használják.

Curettage és elektrodesikáció Olyan megközelítés, amely a küretezést (kaparás) és a kiszárítást (égetést) kombinálja a kisméretű és nem komplikált bazálissejtes vagy laphámrák eltávolítására. Általában járóbeteg-eljárásként végzik az orvosi rendelőben.

Bőr-limfóma A rák ritkább típusa, amely a bőr fehérvérsejtjeiben, úgynevezett limfocitáiban kezdődik.

Dermis Az epidermisz alatti bőrréteg.

Epidermis A bőr külső rétege.

Excíziós műtét Sokféle bőrrák eltávolítására szolgáló eljárás. Az orvosok biztonsági résként szikével kivágják az egész daganatot és az egészséges bőr környező szegélyét.

Immunterápia Olyan kezelés, amely a szervezet immunrendszerét a rák elleni küzdelemben hasznosítja. Segített javítani az előrehaladott melanómás betegek túlélési arányát.

Invazív bőrrák Olyan bőrrák, amely az epidermiszen túl a dermiszbe hatol, és a környező szövetekbe nő.

Kaposi-szarkóma A nyirok- vagy vérereket bélelő sejtek rákja. A Kaposi-szarkóma elváltozásként jelenik meg a bőrön, a szájon vagy a test más helyein. A leggyakoribb típus a HIV-vírussal fertőzött embereknél alakul ki.

Nyirokcsomók A szervezetben lévő kis mirigyek, amelyek az immunrendszer részét képezik.

Melanociták Bőrsejtek, amelyek a bőr sötétítő pigmentjét, az úgynevezett melanint termelik. Az UV-sugárzás károsítja a melanocitákat, ami melanómához vezethet.

Melanoma A bőrrák egyik formája, amely a melanocitákban fejlődik ki. Ritka, és az összes bőrrákos eset körülbelül 1 százalékát teszi ki. A melanoma gyógyítható, ha korán elkapják, de halálos is lehet, ha az egész testben terjed.

Merkel-sejtes karcinóma A bőrrák ritka típusa, amely az epidermisz alján, az idegvégződések közelében található sejtekben alakul ki. A Merkel-sejt általában hússzínű vagy kékes-vörös csomóként jelenik meg, és nagyon agresszív.

Metasztázis Amikor a rákos sejtek átterjednek az elsődleges daganatból a test új területeire.

Mohs műtét Bőrrák kezelésére használt sebészeti technika. A Mohs-műtéttel egy speciálisan képzett orvos eltávolítja a daganatot tartalmazó vékony bőrrétegeket, és mikroszkóp alatt megvizsgálja. Ezt addig ismételjük, amíg csak nem rákos szövet marad.

Anyajegy Pigmentált folt a testen, amely akkor keletkezik, amikor a bőr sejtjei csoportosulnak.

Fotodinamikus terápia (PDT) Olyan kezelés, amely során speciális fényforrást használnak a rákos sejtek elpusztítására.

Sugárzás A terápia olyan fajtája, amely intenzív energianyalábokat bocsát ki a rákos sejtek elpusztítására. Néha olyan bazális vagy laphámsejtes karcinómák kezelésére használják, amelyeket nehéz műtéti úton eltávolítani. Vagy egy orvos javasolhat sugárzást egy idős vagy rossz egészségi állapotú személy számára.

Bőrmelléklet-daganatok A szőrtüszőkben vagy a bőrmirigyekben kezdődő daganatok.

Laphámsejtes karcinóma A bőrrák olyan típusa, amely az esetek körülbelül 20 százalékát teszi ki, és nagyon jól kezelhető. De nagyobb valószínűséggel terjed, mint a bazálissejtes karcinóma.

Célzott terápia Olyan kezelés, amely a bőrráksejtek bizonyos tulajdonságainak, például a génváltozásoknak a megtámadására összpontosít.

Ultraibolya (UV) sugarak A napfényben található sugarak, amelyek károsíthatják a bőrt. Két alapvető hondrostrong ellenjavallatok típusa van: UVA és UVB.

UVA-sugarak Az UV-sugarak mélyen behatolnak a bőrbe, és korai öregedést és bizonyos bőrrákokat okozhatnak. Az UVA a szoláriumokban használt fő fénytípus.

UVB-sugarak UV-sugarak, amelyek károsítják a bőr legkülső rétegeit. Ők a leginkább felelősek a leégésért, és szerepet játszanak a bőrrák kialakulásában.

Xeroderma pigmentosum egy nem gyakori örökletes betegség, amely miatt az ember bőre nem képes helyreállítani az UV-sugárzás okozta DNS-károsodást.

Iratkozzon fel rákkezelési hírlevelünkre!

A legújabb bőrrák

14 nagyszerű fényvédő krém színes bőrűeknek

Olyan fényvédőt keresel, amely sötét bőrrel is működik? Biztosítottunk benneteket.

Melba Newsome 2021. március 17

Rákkockázati gének: Minden, amit az XPC-ről tudnod kell

Mi az XPC gén?

Írta: Julie Marks 2021. február 5

Minden, amit a PTCH1-ről tudni kell

A PTCH1 egyike azon géneknek, amelyek növelik a bőrrák kockázatát.

Írta: Julie Marks 2021. február 4

Hogyan kezelik a bőr laphámsejtes karcinómáját?

Ha a laphámsejtes karcinómát elég korán észlelik, általában könnyen kezelhető.

Írta: Julie Marks 2020. szeptember 18

Hogyan segít a sugárterápia az áttétes bőr laphámsejtes karcinóma kezelésében

Ez a kezelés az előrehaladott laphámsejtes karcinóma egyik lehetősége.

Írta: Julie Marks 2020. szeptember 16

Alacsonyabb kockázat, nagyobb veszély: amit a színes bőrűeknek tudniuk kell a bőrrákról

A bőrrák kevésbé gyakori a színes bőrűek körében, de ha mégis előfordul, a kimenetele drámaian rosszabb.

Melba Newsome, 2020. szeptember 15

Áttétes bőr laphámsejtes karcinóma gondozási irányelvei

Amikor a laphámsejtes karcinóma terjed, vannak olyan kezelések, amelyek segíthetnek.

Írta: Julie Marks 2020. augusztus 31

Hogyan segít a kemoterápia a metasztatikus bőr laphámsejtes karcinóma kezelésében

Ha a laphámsejtes bőrrák elterjedt, orvosa kemoterápiát javasolhat.

Írta: Julie Marks 2020. augusztus 24

A megfelelő kalap segíthet megelőzni a bőrrákot

Ismerje meg, hogyan válasszon olyan kalapot, amely a legjobb védelmet nyújtja a nap káros UV-sugárzása ellen

Írta: Eva Kashuk 2020. július 14

Bőrrák és terhesség: amit tudnod kell

Íme, amit tudnod kell, ha terhesség alatt bőrrákot diagnosztizálnak.

Írta: Julie Marks 2020. július 7"

Ne hagyja, hogy a szégyen visszatartson attól, hogy beszéljen orvosával a Peyronie-kór kezeléséről. iStock

A Peyronie-betegség görbült péniszhez vezet, ami fájdalmassá vagy lehetetlenné teheti a szexet. Az Urology Care Foundation (UCF) adatai szerint az állapot 100 40 és 70 év közötti férfiból körülbelül 6-ot érint. De a Peyronie-kór még ennél is gyakoribb és aluldiagnosztizált, mert a férfiak túl kényelmetlenül érezhetik magukat ahhoz, hogy házastársukkal, partnerükkel vagy orvosukkal beszéljenek a helyzetről.

A Peyronie-kór zavarba ejtő és frusztráló lehet, de fontos kezelni. Az UCF megjegyzi, hogy 100 férfiból körülbelül 13-nál a Peyronie-kór magától elmúlik, és ha a tünetek enyhék, orvosa éber-várakozást alkalmazhat. De azoknak a férfiaknak, akiknek a tünetei súlyosbodnak, különféle kezelési lehetőségek segíthetnek. Figyelmeztetés: Bármi, amit megteszel, hogy megpróbálja saját maga kiegyenesíteni a péniszét, visszaüthet, több hegszövetet hozva a területre, és ronthatja a hajlítást.

Mik a Peyronie-kór okai?

A Peyronie-kór okai nem teljesen világosak. Egyes férfiaknál egy esemény, például a prosztatarák kezelése vagy egy korábbi sérülés megelőzi a Peyronie-kór kialakulását. De "a Peyronie-kórban szenvedő betegek körülbelül fele nem tud felidézni egy konkrét traumás eseményt," mondja Culley Carson III urológus, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem urológia emeritus professzora.

Dr. Carson szerint vannak bizonyos tényezők, amelyek növelik a Peyronie-kór kialakulásának kockázatát, többek között:

A pénisz sérülése, gyakran erőteljes szexuális tevékenység következtében Hosszan tartó katéterezés Foley-katéterrel Radikális prosztata eltávolítása (a teljes prosztata eltávolítása) Vákuumos erekciós eszköz, és különösen az annak részét képező összehúzó gyűrű használata Peyronie-kór családi anamnézisében

Ennek ellenére sok férfi tapasztalja meg ezeket az eseményeket anélkül, hogy Peyronie-kórt alakítana ki. A megkülönböztető tényező, amely úgy tűnik, hogy Peyronie-kórhoz vezet, az ún "szabályozatlan sebgyógyulás," magyarázza Wayne Hellstrom urológus, a New Orleans-i Tulane Egyetem Orvostudományi Karának urológus professzora.